Nyomtatás

Redőnyök

Redőnyöket kialakításuk szerint két csoportba soroljuk, belső, vagy külső tokos kialakításúak.

Az utólag felszerelt külső tokos redőnyök esetében redőnyeinket sokszor alakítjuk a ház külső  megjelenésével összhangban, hogy minél kedvezőbb esztétikai megjelenést biztosítsunk.  Ezt általában az redőny, a tok, és a vezetősín színének megválasztásával lehet elérni.


A vakolható tokos rendszernél, a külső tokos rendszer van tulajdonképpen átalakítva úgy, hogy a tokból a lehető legkevesebb látsszon. Ennek esztétikai jelentősége van, mert ekkor a tokból csak az alsó szerelőnyílás fedele látható, amelyet szintén színre festéssel lehet kevésbé feltűnőbbé, vagy esztétikusabbá tenni.

A vakolható rendszer beépítése akkor célszerű, ha az építkezés vagy átalakítás során már úgy vannak beépítve a nyílászárók, hogy a redőnytokok ne lógjanak a nyílások elé, tehát megfelelő hely van felettük kialakítva.

Jó kivitelezés esetén a vakolható tokos redőnyök kiváló szigetelési megoldást jelentenek.  Az utóbbi években sok esetben kerül beépítésre vakolható tokos redőny akkor is, amikor az épületet utólag hőszigetelik, mert ekkor is van lehetőség a tok részleges takarására. Ha kellő hely áll rendelkezésre, akkor a külső tokos rendszerek tokjai is tudnak szúnyoghálót fogadni.

Fer-Er tokos redőnyszekrény

A redőnyszekrény a Fer-er Kft. saját fejlesztésű terméke, alkalmas bármilyen típusú redőny és/vagy rolós szúnyogháló beépítésére. Mind külső és belső, mind felső oldalán hőszigetelt. Külső és belső oldalán 2-2 cm poliuretán hab valamint alapesetben 2-2 cm styrodur típusú hőszigetelést tartalmaz. Felső oldala 4 cm poliuretán hab. A külső és belső köpeny igény szerint lehet nikecell, austrotherm, heraklyth vagy bármely más polisztirol alapú hőszigetelő anyag, továbbá bármilyen lemezburkolat. Utóbbi esetben a poliuretán hab vastagsága változik.

A redőnyszekrény külső és belső felülete - a külső köpeny szabadon megválasztott anyagának függvényében - vakolható, burkolható vagy további hőszigeteléssel ellátható. Vakolat esetén a szerkezet külső és belső alsó élén alumínium vakolóléc felszerelésére kerülhet sor.

Merevítésére hosszanti irányban elhelyezett fabetétek és - nagyobb nyílásszélesség esetén - laposacél profilok, kiegészítő merevítés-ként a szekrény acél oldalfalai és a káva közé fújt poliuretán hab szolgálnak.

A tokvégek horganyzott acéllemezből vagy vastag falú alumínium lemezből készülhetnek. Ezek a tokvégek lehetővé teszik nagyobb tömegű redőnyök (fa, acél) beszerelését is.

Belső felülete pára- és nedvességálló farostlemezből áll.

A szerkezet a nyílászáró feletti nyílásáthidalókhoz vagy a födémhez, csavaros kapcsolattal rögzíthető.

A redőnyszekrény bármilyen méretű vezetősín fogadására alkalmas.

A szerelőnyílás a redőnyszekrény belső, alsó oldalán helyezkedik el, melynek fedele műanyag lemezzel, porszórt alumínium lemezzel zárható le. Színvonalasabb nyílászáró esetén a nyílászáróval azonos anyagú és színű fedéllel készülhet.

A redőnyszekrény beépített állapotban a külső homlokzat felől teljesen láthatatlan, az egységes képet nem zavarja semmilyen idegen anyag látványa.

A redőnyszekrénybe tetszés szerint építhető be műanyag, fa, alumínium vagy acél redőnyszerkezet

A redőnyszekrény méretrendszere :

A szekrény szélességi és magassági méretét elsősorban a benne elhelyezendő redőny magassági mérete és az esetlegesen elhelyezendő szúnyogháló határozza meg.

A redőnyszekrény szélessége szúnyogháló beépítése esetén 28, anélkül 26 cm-től 40 cm-ig, magassága 22 cm-től 40 cm-ig egyaránt 2 cm-es méretlépcsővel szabadon változtatható, míg hosszúsági mérete 4,00 m-ig terjedhet.

A redőnyszekrény méretezésével a nyílászáró ideális középre helyezése is elérhető!

Speciális esetek :

a.) Biztonsági redőny esetén :

Ebben az esetben a FER-ER típusú redőnyszekrény biztonsági változatát kell alkalmazni, mely a német Roma cég biztonsági redőnyrendszerével együtt került MABISZ általi minősítésre. A biztonsági redőnyszekrénybe egy horganyzott acélháló keret kerül beépítésre a gyártás során, mellyel teljesíthetőek a fokozott biztonsági követelmények.

b.) Íves szemöldökű nyílászárók esetén :

Előzetes egyeztetés alapján vállaljuk a redőnyszekrény külső köpenyének íves kialakítását.

c.) A vezetősín eltakarásának lehetőségei :

Alapesetben a nyílászáró tokszerkezete előtt elhelyezkedő vezetősínek igény szerint a nyílászáró anyagának megfelelő takaróléccel elrejthetők.

Ma már több helyen igény merül fel arra, hogy a nyílászáró teljes egészében látható legyen. A FER-ER típusú redőnyszekrény beépítésével lehetőség nyílik arra, hogy a redőny vezetősínjeit a nyílászáró melletti falba vésett horonyba helyezzük el, ezáltal az nem takarja el a nyílászáró tokszerkezetét. Ebben az esetben a redőnyszekrényt a falnyílás szélességi méreténél hosszabbra kell gyártani, amelynél a szerkezeti részek be-építési módjáról szívesen adunk felvilágosítást.

Minőségi mutatók:

Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs KHT (ÉMI) M-227/2002 számú hőtechnikai vizsgálata alapján négy féle redőnyszekrény falvastagság esetén a redőnyszekrény hőátbocsátási tényezője 0,36-0,45 k (W/m2K) érték között mozog.

Kiegészítők:

A redőnyszekrénybe a hagyományos redőnyökön kívül beépíthető külső textil árnyékoló, lehúzható szúnyogháló, valamint rejtett belső árnyékoló.

Kézi és motoros működtetést egyaránt lehetővé tesz a rendszer.

A redőnyszekrénybe szerelhető redőnyök anyaga változó.

Megfelelő méretezés esetén beépíthető műanyag, hőszigetelt alumínium, fa vagy biztonsági redőny is.